از قدیم کارهای مختلفی می کردن واسه اینکه گم نشن و مسیرشون رو پیدا کنن . از علامتگذاری تو راهها گرفته تا کشیدن نقشه روی پارچه و پوست ، جهت یابی با قطب نما و حتی مسیر یابی با ستاره ی قطبی.
ولی حالا با کمک این ماهواره ها ، این که کجا هستیم و می خوایم کجا بریم ، خیلی ساده شده . بله . GPS !
سیستم مکان یاب جهانی یه سیستم مسیریابی ماهواره ایه که از 24 ماهواره در حال گردش به دور زمین تشکیل شده . این ماهواره ها در فاصله ی حدود 19000 کیلومتری از سطح زمین و در 6 مدار مختلف قرار دارن ، و در شبانه روز 2 دور به دور زمین می چرخن .
این ماهواره ها برای مصارف نظامی و توسط وزارت دفاع امریکا ساخته شد و در مدار قرار گرفت . ولی بعد از مدتی مورد استفاده ی عمومی قرار گرفت و طبق گفته شرکتهای معتبر و همون طور که توی این دفترچه ی راهنمای تلفن همراه میبینید ، این داده ها ممکن است با سیاست gps ملی وزارت دفاع ایالات متحده و برنامه های هوا نوردی دولت فدرال تغییر کند
مدارات این ماهواره ها طوری تنظیم شدن که در هر زمان و در هر جای زمین ، حداقل 4 ماهواره تو آسمون دید کامل داشته باشن . به این ماهواره ها NAVSTAR می گن
این ماهواره ها ، انرژی خودشونو ، از خورشید تأمین می کنن و باتریهایی هم برای مواقع خورشید گرفتگی و زمانهایی که در سایه ی زمین حرکت می کنن ، دارن . ولی جالبه بدونین انرژی مصرفی هر ماهواره ، کمتر از 50 واته یعنی نصف یک لامپ 100 وات . عمر هر کدوم از این ماهواره ها هم 10 ساله ، که به موقع جایگزینی رو جاشون قرار می دن .

امروزه این سامانه ، باعث پیشرفتهای زیادی در مسیریابی و نقشه برداری شده . GPS در زمینه های مختلف ، کاربردهای زیادی داره . مثلاً در کشاورزی ، حمل و نقل ، شناسایی و اکتشاف معادن ، کشتی رانی ، نقشه برداری ، کاهش حوادث و خلاصه خیلی چیزای دیگه که نیازمند مکانیابی باشه . اما اصل ماجرا که گیرنده ی جی پی اس هست رو چند دقیقه ی دیگه بهتون خواهم گفت.
(گزارش از نوآوران)
یکی از قسمتهای برنامه معرفی نو آوران ایرانی یه . تو این بخش رفتیم به سراغ اولین نرم افزار پیامک خوان فارسی در جهان و تولید کننده این نرم افزار . این گزارش رو ببینید. با ما به روز باشید
گزارش تهیه شده در قالب گفتگوی کارشناس برنامه با نوآور (آقای مهدی گلزار نیا) پخش می شود . GPS در تمام شرایط و بصورت شبانه روزی ، بدون هیچ هزینه ای برای همه قابل استفاده اس .